Voor een mooi buitenleven


Vergunning voor veranda of tuinkamer: noodzakelijk of niet?


Is een vergunning noodzakelijk of niet?


 


Het is voor veel mensen een extra hindernis op de route naar hun nieuwe veranda of overkapping:
de bouwvergunning. Want wanneer moet u eigenlijk een vergunning aanvragen voor een maatwerk veranda of overkapping? Hoe zit het met de afstand tot de erfgrens? En welke afmetingen mag een veranda of een soortgelijk bijgebouw in uw tuin hebben?

 In dit blog geven we een antwoord op vragen rond vergunningen en brengen zo die veranda of dat overkapping van uw dromen binnen handbereik.

 

Veranda of overkapping vaak vergunningsvrij.

 

Over de vergunningsvrije bouw van veranda’s en overkappingen bestaan heel duidelijke, maar erg specifieke regels met veel uitzonderingen. Het is tamelijk droge kost en door het woud van regels kunt u al snel uw achtertuin niet meer zien. We hebben goed nieuws: in veel gevallen kunt u uw veranda gewoon zonder bouwvergunning bouwen. Uw achtererf is in principe vrij om een veranda of overkapping op te bouwen, binnen de lijnen van de erfgrens. Als u een paar zaken in het achterhoofd houdt, hoeft u geen aanvraag te doen en kunt u vergunningsvrij een veranda of overkapping bouwen.

 


                                            Veranda of overkapping vaak vergunningsvrij.

*  Binnen vier meter van uw huis mag u lager bouwen dan verder van uw huis;
*  Binnen vier meter van uw huis mag u niet hoger bouwen dan 30 centimeter boven uw 1e verdieping;
*  Binnen vier meter van uw huis mag het bouwwerk een gelijke functie hebben als uw huis (wat het geval is bij een veranda of tuinkamer);
*  U mag een bepaald percentage van uw grond bebouwen, niet alles;
*  Het is altijd slim om uw buren op de hoogte te stellen van uw plannen.


 

Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:

Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin;

 

Bij een tuinkamer of veranda hoger dan vijf meter.

 


Iedere veranda of overkapping is uniek.

Geen twee situaties zijn hetzelfde. Daarom is het altijd slim om u te laten voorlichten over de eventuele aanvraag van een bouwvergunning. Het is vervelend als tijdens of na het bouwproces blijkt dat u een vergunning aan had moeten vragen. Neem daarom altijd eventueel van tevoren een kijkje op de site van de rijksoverheid, Meestal adviseren wij u om het voor de zekerheid na te vragen bij uw gemeente. Het kan namelijk per gemeente verschillen wat er wel en niet mag.